Parempaa kaupunkiasumista

Asumisen tulevaisuus: virtuaalitodellisuutta, robotteja vai naapuripalvelua?

Lue koko juttuicon-read-more
Sulje artikkeli

Lumo kysyi* yli tuhannelta suomalaiselta asumisen tulevaisuudesta. Joustava vuokra-asuminen ja teknologian siivittämä yhteisöllisyys kiinnostivat eniten.

Tiedon jakamista ja naapuriapua

Entistä laajemmalle digitaalisten palveluiden kirjolle on kysyntää. Eniten vastaajat peräänkuuluttivat kaupunkilaisten yhdessä jakamaa tietoa parhaista menopaikoista, palveluista ja tapahtumista (39 %). Erityisesti ikääntyviä puhutteli mahdollisuus hälyttää naapureita apuun hätätilanteessa (42 %). Yleensä ottaen kanssaihmisten kokemukset samasta kaupunkitilasta koettiin hyvin arvokkaiksi, erityisesti tulevaa asuinaluetta valittaessa. Myös naapuruston samanlaista elämäntyyliä arvostettiin.

Virtuaali-ikkunoista näköala maailmalle

Lumo maisemaikkunaMiltäpä kuulostaisi koti, jossa maisemat vaihtuvat? Asuntolaivaa tai matkailuautoa ei suinkaan tarvitse hankkia, sillä tulevaisuudessa läpinäkyviä ikkunapintoja voitaisiin korvata paneeleilla, joihin voi valita esimerkiksi sykkivän Helsingin, rauhoittavan meren, poutapilvet tai talven taikamaailman. Tai avata reaaliaikaisen yhteyden minne tahansa päin maailmaa. Virtuaali-ikkunoista oli kiinnostunut 11 % vastaajista. Saman verran ihmisiä haluaisi kokeilla ajan viettämistä ystävien kanssa virtuaalimaailmassa.

Robottiseuralaisia, asukaskummeja ja naapuripalvelu

Robotteja on kaavailtu hyväksi avuksi esimerkiksi varmistamaan yksin asuvien ikääntyvien ihmisten turvallisuus. Kuitenkin vain 5 % vastaajista nosti robottiseuralaiset toivelistansa kärkeen. Enemmän kiinnostusta herätti asukaskummi, joka auttaa sopeutumaan uuteen asuinympäristöön. Myös palvelu, joka suosittelee tutustumisen arvoisia naapureita, innosti. Yhteisöllisyyden noususta huolimatta kommuunit eivät kuitenkaan näytä palaavan perinteisessä muodossaan: yhteisasuminen kiinnosti vastaajia kaikkein vähiten.

Vuokra-asumisen suosio nousee huimasti

Peräti 57 % vastaajista voisi kuvitella asuvansa tulevaisuudessa vuokralla, mikä on enemmän kuin tällä hetkellä vuokralla asuvien vastaajien osuus (45 % vastaajista). Työelämän murros ja epävarmuus lisännevät tulevaisuudessa tarvetta joustavammille asumisratkaisuille. Jopa 39 % vastaajista oli kiinnostunut asumisoptiosta, jolla voi asua omien tarpeidensa mukaan myös eri kaupungeissa tai maissa.

Lue koko tutkimus.

* Kojamo-konserni ja Lumo-brändi toteuttivat Asumisen tulevaisuus -tutkimuksen yhteistyössä 15/30 Researchin kanssa syksyllä 2016. Verkkokyselyyn osallistui 1001 suomalaista 18-75-vuotiasta kaupunkilaista. Lisäksi haastateltiin 13 eri alojen asiantuntijaa.

Lisätietoja: Kojamo-konsernin viestintä: viestinta(at)kojamo.fi, puh. 040 561 7269

Kojamo Oyj tarjoaa vuokra-asuntoja ja asumisen palveluita Suomen kasvukeskuksissa. Asuntosijoitusyhtiön visiona on olla asumisen edelläkävijä ja asiakkaan ykkösvalinta.

Sulje artikkeli

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.