Parempaa kaupunkiasumista

Asukashallituksessa asukkaiden asialla

Lue koko juttuicon-read-more
Sulje artikkeli

Raili ja Lea toimivat asukashallituksessa VVO-asukkaiden äänitorvina ja sanansaattajina.

Raili Kankainen (vas.), ja Lea Silvekoski ovat Kojamon asukastoiminnan konkareita.

Millaisia asioita asukashallituksessa pohditaan?

Raili Kankainen ja Lea Silvekoski: Viedään alueellisia asioita valtakunnan tasolle. Tehdään linjauksia, sovitaan pääperiaatteista, joiden mukaan aluetasolla toimitaan. Käydään läpi muualla Suomessa toteutettuja ideoita ja noukitaan niistä parhaimmat omaan toimintaan. Opitaan toinen toisiltamme.

Olemme viestinviejiä molempiin suuntiin: viemme asukkaiden asiaa hallitukseen ja sitä kautta vuokranantajalle, ja toisaalta jalkautamme asukashallituksen viestiä oman alueen toimikuntiin ja asukkaille. Neuvomme, kuuntelemme, olemme talotoimikuntien tukena ja mukana järjestämässä koulutuksia.

Millaisia tuloksia on saatu aikaan vuoteen 2016 mennessä?

RK: Tuntuu, että meitä kuunnellaan enemmän kuin aikoinaan. Tiedonjako on avoimempaa ja rehellisempää.

RK ja LS: Kun Lumo-brändiä suunniteltiin, meitä kuunneltiin jo kehitysvaiheessa. Kojamo-konserni on oppinut asukasvuorovaikutuksessa vuosien varrella yhä paremmaksi.

Meitä on myös opittu hyödyntämään entistä enemmän.

LS: Myös kymmenen megan nettiyhteys, joka saatiin asukaseduksi vuoden 2015 alusta, sai käyttöönottovaiheessa asukkailta paljon kommentteja. Ensin ei oikein tajuttu ilmaisen edun hyötyjä.

Asioista viestiminen on kaiken a ja o. Yleensä asiat ovat sesonkikohtaisia, asuntojen lämpötiloihin, hiekoitukseen tai kesäkukkiin liittyviä.

Myös yhteiskunnalliset asiat näkyvät. Nyt on kysytty paljon esimerkiksi pakolaisten asuttamisesta.

Tuleeko alueesi asukkailta paljon viestejä asukashallitukseen vietäväksi?

RK ja LS: Ihan liian vähän.

LS: Parhaita paikkoja tavallisten asukkaiden jututtamiselle ovat yhteiset tapahtumat: Oulussa meillä on talvisin retki Pikku Syötteelle, jossa tapaa muitakin asukkaita kuin aktiiveja.

RK: Meillä Tampereella vietetään asukkaiden talvipäivää Rusthollissa.

Mitä asioita haluaisit erityisesti kehittää asumisessa asukashallitustyösi kautta?

RK: Kunpa asukkaat heräisivät vaikuttamaan! Helposti nuristaan nurkan takana. Jos asioista puhuttaisiin ääneen, niin voisimme kertoa päätöksistä, neuvoa ja viedä ideoita eteenpäin.

LS: Toivoisin myös nuorempaa väkeä ja ulkomailta tulleita mukaan vaikuttamaan, jotta saisimme monipuolisempaa ääntä kuuluville. Ylipäänsä toivoisin asukkailta suvaitsevaisuutta muita ihmisiä ja kulttuureita kohtaan.

RK ja LS: Ja niitä ideoita kaivataan!

Raili Kankainen (vas.), asunut Tampereen Hervannassa vuodesta 1980. Alusta asti talotoimikunnan puheenjohtajana, Kojamon asukas-hallituksessa 1990-luvun puolivälistä lähtien. “Kauppamatkaa on 300 metriä, mutta se kestää puolisen tuntia, jos vastaan tulee Kojamolaisia.”

Lea Silvekoski, asuu Oulun keskustassa 10 asunnon ja kahden liikehuoneiston taloyhtiössä. Asukashallituksessa vuodesta 2008. ”Tämä on elämäntapa.”

 

 

Sulje artikkeli

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.